4.3. Diving in Cenotes

🇸🇮 Cenotes so na najinem”en dan greva tja” seznamu odkar se potapljava. Marjeta in Grega, ki sta najbolj zaslužna, da sva se sploh začela potapljat (hvala hvala!!), sta jih tolikokrat opisala z največjim možnim navdušenjem, da sva v mislih že večkrat bila tu. Ampak domišljija ne pride niti blizu občutkom, ko se spustiš po stopnicah, skočiš v kristalno čisto vodo s popolno vidljivostjo in se za 45 min izgubiš v lepoti teh jam.

Cenotes so kraške jame s podrtim stropom, v celoti ali delno zalite z vodo. Kar 8000 naj bi jih bilo na polotoku Yucatan, povezuje pa jih drugi največji vodni jamski sistem na svetu. Ime cenote izvira iz jezika starih Majev – zanje so to bila sveta mesta za obrede in daritve božanstvom.

Midva sva naredila dva potopa v zelo različnih jamah: Cenote El Pit je v bistvu brezno z ogromno odprtino na vrhu, globoka okoli 40m, široka 60m z vidljivostjo 60m, fantastičen potop. Cenote Dos Ojos pa čisto drugačna jama s povprečno globino 6m, je pa zato zanimiv preplet rovov in manjših jam – tu sicer pravijo, da ni zares jamarsko potapljanje, če iz katerekoli smeri še vidiš svetlobo. Verjetno je bil res v vsakem trenutku kakšen obris svetlobe nekje tam, je pa to verjetno najbližje kar bova kdaj tapravemu jamskemu potapljanju. GoPro se je skregal z nama ta dan, ampak boljše dober potapljaški dan in slab snemalni, kot obratno 🙂

🇬🇧 Cenotes have been on our wish list since the beginning of our diving days. Our friends Marjeta and Grega, who are the main “culprits” for us starting to dive in the first place, described them with such emotion and wonder that we have imagined diving here many times. But imagination doesn’t come close to the actual experience of jumping into the crystal clear blue water with perfect visibility and immerse ourselves in the buty of these caves for two dives.

Cenotes are access points to the second largest water cave system in the world! There are around 8000 of them in Yucatan peninsula, many open to public for swimming and diving. We did two dives, one in Cenotr el Pit, which is a big whole 40m deep and 60m deep. Such an amazing dive with perfect visibility, cave formations and sunrays piercing through the crystal water. Cenote dos Ojos was completely different, shallow and dark with many smaller caves. Probably close as we will ever get to through cava diving. We had a great diving day but very poor GoPro day – better than the other way around 🙂